Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Volwassenen

Geplaatst op: 19-09-2019, 15:35:21

“Ga jij even naar je kamer om te spelen. De volwassenen gaan nu praten.” Misschien heb je dit als kind wel eens gehoord als je ouders vonden dat het gespreksonderwerp niet geschikt was voor kleine kinderen.

Als je ouder wordt, mag je blijven en misschien mag je jouw mening geven. Maar als je ouders 80 zijn, verwacht je niet meer de gang opgestuurd te worden. Toch is dat wel wat notarissen moeten doen. 

Een tijd terug heeft een lezer zelfs geklaagd over dit gedrag van de notaris van haar ouders. Zij vond het totaal geen stijl dat die man haar wegstuurde terwijl het ging om het testament van haar ouders. 

Maar dit is precies wat de tuchtrechters verwachten van de notaris. De notaris moet namelijk op onafhankelijke wijze kunnen vaststellen dat het echt de eigen wensen van de ouders zijn die worden vastgelegd. Zij mogen zich niet onder druk gezet voelen door hun kind. 

Recent las ik een uitspraak van de notariële tuchtrechters over een zaak die zelfs nog iets verder gaat. Een notaris had een ontwerp-testament opgesteld waarin de financieel adviseur benoemd werd tot executeur. Deze adviseur, die toch al van alle zakelijke beslommeringen op de hoogte was, moest de erfenis gaan afhandelen. 

Bij het tekenen van het testament waren de erfgenamen niet, maar de financieel adviseur wel in de kamer aanwezig. Dat laatste vond het tuchtcollege niet acceptabel. Ook de beoogde executeur zou immers de cliënte onder druk hebben kunnen zetten. De notaris had hem dus eveneens de gang op moeten sturen.

Bron: column van 16 september 2019 van Ernst Loendersloot, senior kandidaat-notaris, op www.ntrs.nl

Ga terug naar de vorige pagina