Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Let op forse belastingrente

Geplaatst op: 04-03-2015, 09:24:57

De belastingrente op vennootschapsbelasting is weliswaar per 1 maart iets verlaagd naar van 8,15 naar 8,05 procent, maar het blijft het een rente om rekening mee te houden. Vooral als je moet betalen. In het eerste kwartaal van 2014 gold nog een percentage van 3 procent. Het percentage van 8,05 geldt in elk geval tot 1 september van dit jaar.

Vergoeding
Belastingrente is een vergoeding voor gemiste rente. Dit werkt volgens de Belastingdienst naar twee kanten. “Wij kunnen je rente in rekening brengen, en jij kunt rente vergoed krijgen van ons. Belastingrente geldt voor aanslagen over 2012 en daarna. Voor aanslagen over 2011 en ouder geldt heffingsrente.”

Je krijgt geld
Je ontvangt rente als je geld terugkrijgt en de belastingdienst er te lang over doet om een aanslag op te leggen.

De Belastingdienst betaalt je rente als je belasting terugkrijgt en:
- de Belastingdienst er na ontvangst van jouw aangifte langer dan 3 maanden over doet om een aanslag op te leggen, en
- de Belastingdienst de aanslag oplegt na 1 juli

De rente wordt berekend van 1 juli tot 6 weken na de datum op de aanslag.

De belastingdienst: “Ben je ondernemer? Bij een gebroken boekjaar geldt dat je rente ontvangt als wij later dan 6 maanden na afloop van het boekjaar een aanslag opleggen en als wij daarvoor meer dan 3 maanden nodig hebben vanaf het moment dat je aangifte deed. Ben je ondernemer en werk je met een gebroken boekjaar? Om belastingrente te voorkomen, doe je aangifte binnen 3 maanden na afloop van het boekjaar.”

Je moet betalen
Je betaalt rente als de Belastingdienst de aanslag oplegt na 1 juli volgend op het belastingjaar. Je betaalt rente over het bedrag dat je aan belasting moet betalen. De belastingrente wordt berekend van 1 juli tot 6 weken na de datum op de aanslag.

De Belastingdienst: “Doen wij er langer over dan 3 maanden om een aanslag op te leggen? En zijn wij het eens met uw aangifte? Dan beperken wij de periode waarover u rente betaalt tot 19 weken: 3 maanden om een aanslag op te leggen, en 6 weken voor de betaaltermijn van die aanslag.”

Renteperiode bij een navorderingsaanslag
Heb je al een definitieve aanslag ontvangen en ziet de belastingdienst nieuwe feiten waardoor de aanslag moet worden gewijzigd dan krijg je een navorderingsaanslag. De Belastingdienst: “Bij zo'n aanslag loopt de renteperiode van 1 juli na het aangifte jaar tot 1 maand na de datum op de aanslag.

Bij een gebroken boekjaar betaal je rente vanaf de 7e maand na het boekjaar tot 6 weken na de datum op de aanslag.”

Het percentage van de belastingrente is gekoppeld aan de wettelijke rente, die elk half jaar kan wijzigen. Sinds 1 april 2014 is het percentage voor de vennootschapsbelasting gekoppeld aan de rente voor handelstransacties.

Bron: www.bc.nl van 4 maart 2015.

Ga terug naar de vorige pagina