Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Altijd onderzoek doen als BTW-nummer ontbreekt

Geplaatst op: 13-09-2019, 11:27:05

Een BTW-ondernemer die een factuur ontvangt waarop geen BTW-identificatienummer is vermeld, moet daar onderzoek naar doen. Er kan dan namelijk sprake zijn van BTW-fraude waardoor er geen recht op aftrek van voorbelasting bestaat. Dit heeft de rechter onlangs aangegeven.

Om recht op aftrek van voorbelasting voor de BTW te claimen moet een factuur aan de factuurvereisten voldoen.  Een van die vereisten is dat er een BTW-identificatienummer op de factuur is aangegeven.
In de zaak die speelde voor rechtbank Noord-Holland had een BTW-ondernemer facturen van zijn grootste leverancier ontvangen waarop geen BTW-identificatienummers waren vermeld. Buiten de voornaam en het telefoonnummer van de dga van deze leverancier wist de BTW-ondernemer niets over deze onderneming. De leverancier droeg de gefactureerde BTW niet af en de Belastingdienst kreeg hierdoor het vermoeden dat er sprake was van BTW-fraude.

Geen BTW-identificatienummer opgenomen

De inspecteur gaf daarop aan dat er volgens hem helemaal geen goederen waren geleverd. De BTW-ondernemer kon het tegendeel daarvan niet bewijzen omdat er geen inkooporders of andere papieren konden worden overlegd. Wat natuurlijk ook niet mee hielp was dat er op een aantal facturen geen BTW-identificatienummer was opgenomen. De Belastingdienst stuurde daarom een naheffingsaanslag naar de BTW-ondernemer om de door hem afgetrokken voorbelasting terug te vorderen. De ondernemer ging in bezwaar en na afwijzing hiervan in beroep. De rechter schaarde zich achter de inspecteur. Er kon geen bewijs worden geleverd en de ondernemer had moeten vermoeden dat hij betrokken was bij BTW-fraude door het ontbreken van de nummers. Hij had dan ook onderzoek moeten doen naar de leverancier. Door dit niet te doen handelde hij onzorgvuldig en was de naheffingsaanslag dus terecht opgelegd.
Rechtbank Noord-Holland 31 juli 2019 (publicatiedatum 26-augustus 2019), ECLI (verkort): 5926

Bron: www.rendement.nl van 5 september 2019

Ga terug naar de vorige pagina