Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Belastingdienst: salaris uitbetalen in bitcoin mag

Geplaatst op: 18-08-2019, 12:36:54

In Nieuw-Zeeland mogen bedrijven vanaf september hun werknemers uitbetalen in cryptomunten. Een internationale primeur, reageren enthousiastelingen. In Nederland mag het echter al jaren van de Belastingdienst. Net als andere betalingen in natura.

De Nederlandse belastingdienst ziet betaling in cryptovaluta namelijk als loon in natura. Niet anders dan betaling in goud, chocoladerepen of koeien. Dat mag ook. „Krijgt uw werknemer bitcoins of andere cryptovaluta van u? Dan gaat u uit van de waarde in euro’s op het moment waarop u de cryptovaluta betaalt”, meldt de fiscus in zijn Handboek Loonheffingen.

"Als betaalmiddel zijn crypto’s nog onvolwassen"

„Hetzelfde zou gelden voor de uitbetaling van een salaris in buitenlandse valuta. Ook dan zouden alle gegevens aan ons in euro’s moeten worden gerapporteerd”, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst.

Een probleem is dat veel cryptomunten enorm in waarde fluctueren. Zo noteerde de bitcoin vrijdag bijna 15% lager dan een week geleden. Een maandloon van een halve bitcoin of twintig ethereums biedt daarom weinig financiële stabiliteit. Althans, zolang het brood op de hoek en de hypotheekrente in euro’s worden gewaardeerd.

Als betaalmiddel zijn crypto’s dus nog onvolwassen. Als belegging hebben ze al veel mensen rijk of arm gemaakt. De bitcoin bewoog de afgelopen drie jaar in een bandbreedte tussen $575 en $17.000.

„Je zou met een werkgever kunnen afspreken dat een deel van je maandloon steeds wordt uitbetaald in cryptomunten tegen de actuele dagkoers”, zegt deskundige Niels van den Broek van accounts- en adviesbureau EY. „Maar de constructie van een maandloon van bijvoorbeeld €2000 plus een achtste bitcoin ligt niet voor de hand. Dat valutarisico durft een werkgever niet snel aan. En een werknemer ook niet.”

Tether

Van den Broek tekent aan dat het valutarisico wel verminderd kan worden. „Er zijn cryptomunten die heel veel in waarde schommelen, zoals de bitcoin, maar ook die stabieler zijn. Zoals de tether, die is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.”

De Wet Aanpak Schijnconstructies, die werknemers moet beschermen tegen onderbetaling, eist wel dat tenminste het wettelijk minimumloon in euro’s op een bankrekening wordt overgemaakt. Daarboven mag je wel uitbetalen in crypto’s. „Het staat jou als werknemer natuurlijk vrij om dat minimumloon na ontvangst meteen in crypto’s om te wisselen”, relativeert Van den Broek.

De Nieuw-Zeelandse regeling stelt cryptomunten trouwens ook niet geheel gelijk aan ’echt’ geld. De fiscus erkent alleen crypto die gemakkelijk omgewisseld kunnen worden in traditionele valuta. Deskundigen opperen bovendien dat de nieuwe regeling vooral is bedoeld om makkelijker werkgevers aan te pakken die bitcoins gebruiken om belasting te ontwijken.

KERSTPAKKET OOK LOON IN NATURA

Wie zich laat uitbetalen in bitcoins, ontvangt loon in natura. Dat begrip klinkt alsof je betaald krijgt in producten, maar in werkelijkheid valt er vrij veel onder deze noemer.

Neem bijvoorbeeld iemand die een auto van zijn eigen onderneming heeft en die ook privé gebruikt. De waarde van dat privégebruik wordt door de fiscus al gezien als loon in natura.

Voedsel

Het gaat dus niet alleen om betaald worden met bijvoorbeeld voedsel of andere producten in plaats van een ’gewoon’ salaris ontvangen. Zelfs het kerstpakket kan worden gezien als loon in natura. Dat betekent overigens niet dat u daar zelf dan ook belasting over moet betalen.

Het kerstpakket valt namelijk buiten het verrekenbare deel van de werkkostenregeling. Dat betekent dat het fiscaal gezien niet meetelt bij het loon van het personeel.

Openbaar vervoer

Een abonnement om te kunnen reizen met openbaar vervoer valt ook onder de noemer loon in natura. Ook hier geldt dat dit ’salaris’ onbelast is. Tenminste, als de werknemer de kaart ook daadwerkelijk vooral voor zijn werk gebruikt.

Een bekende variant van loon in natura, die ook wat meer financieel van aard is, is de uitbetaling in opties. Daarmee krijgt een werknemer het recht om tegen een bepaalde prijs aandelen in het bedrijf waar hij werkt te kopen.

Verder kan loon in natura wel gewoon gaan om voeding, producten of andere diensten. Een werkgever kan kan bijvoorbeeld huisvesting, maaltijden of werkkleding voor zijn personeel verzorgen.

Bron: bijdrage van Pieter van Erven Dorens van 18 augustus 2019 op www.dft.nl

 

Ga terug naar de vorige pagina