Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Loonstrook blijft raadsel

Geplaatst op: 19-01-2019, 14:30:54

Komende week krijgt werkend Nederland de eerste loonstrookjes van het nieuwe jaar. Maar slechts een kleine minderheid gaat die ook echt bekijken, laat staan grondig bestuderen. De overzichten zouden eenvoudiger moeten worden, maar dat lijkt nauwelijks te gebeuren.

Aan de wortel van dat probleem ligt het klassieke kip-eiverhaal, blijkt tijdens een rondgang langs de grote salarisstrookverwerkers. Joke van der Velpen, kennismanager bij salarisstrokenverwerker Raet: „Mensen lezen hun salarisstrook niet, omdat die zo onduidelijk is. Natuurlijk komt dat ook door de eisen die de wet aan zo’n strook stelt. Maar op hr-afdelingen wordt gedacht: veel mensen lezen ’m niet, waarom zouden we energie steken in het begrijpelijker maken van die stroken?”

Raet experimenteert wel met andere salarisstroken, maar Van der Velpen kan niet zeggen of die vaker worden bekeken. Michiel Chevalier, oprichter van branchegenoot Nmbrs, heeft die data wel. „Er werd niet vaker naar gekeken.”

Iets meer

Wie zijn loonstrook in januari wél bekijkt („Er is deze maand sprake van een piek”, zegt Van der Velpen), ziet niet veel verandering. Veel pensioenfondsen verhogen, na de magere beursresultaten in 2018, hun premie. Ambtenarenfonds ABP springt door zijn omvang het meest in het oog, maar „ik heb geen fonds gezien met een lagere premie”, zegt Van der Velpen. Verder gaat de loonheffing omlaag en de arbeidskorting naar boven. Resultaat: bijna iedereen krijgt iets meer.

„Ik snap ergens wel dat mensen het te veel poespas vinden om hun loonstrook te controleren”, zegt manager Dik van Leeuwerden van het kenniscentrum bij ADP, een andere grote loonstrokenverwerker. „Ik kijk zelf eigenlijk ook alleen in januari en in mei, of als ik specifieke informatie nodig heb.”

Ook Van Leeuwerden ziet de wettelijke eisen als hobbel om de loonstroken eenvoudiger te maken. „We praten wel over het onderwerp. Maar om echt iets te veranderen, moeten ook de ministeries van Sociale Zaken en Financiën aansluiten”, meent hij. „Maar als in 2020 de Wet Arbeidsmarkt in Balans van kracht wordt, moet er elke maand óók nog informatie over het contract op de loonstrook. Die verandert zelden, dus ik vraag me wel af waarom dat er elke maand op staat. Waarom niet alleen op de jaaropgave?”

Goed stelsel

Van der Velpen zou willen dat de loonstrook één keer per jaar aan iedereen die dat wil wordt uitgelegd. „Ons land heeft een goed stelsel, maar ook veel regels. Daardoor staat er ook veel informatie op de loonstrook, iedereen heeft iets anders nodig van zijn loonstrook – de pensioenpremie, of het brutoloon voor de hypotheek.”

Voor Chevalier ligt het probleem niet bij de wetgeving. „Vroeger stond er nog veel meer op die stroken, dus dat is niet de kern”, zegt hij. Wat er volgens hem wel aan schort: „De salarisstroken zijn niet gemaakt voor de werknemer, maar voor de personen die alle bedragen moet controleren.”

"We moeten toewerken naar een betere loonstrookervaring"

Wat volgens Chevalier zou moeten gebeuren om meer mensen hun salarisstrook te laten lezen, is de informatie áchter de loonstrook beter zichtbaar maken. „We moeten toewerken naar een betere loonstrookervaring. De totale declaratie die erop staat, zijn daar al je bonnetjes in meegenomen, of staat er eentje bij je buurvrouw op de salarisstrook? We merken dat als we het overzicht ’klikbaar’ maken, veel mensen ook gaan klikken.”

ADP experimenteert, net als de concurrentie, met nieuwe vormen van loonstroken. „Werkgevers kunnen in ons systeem de loonstrook als een taartdiagram laten zien. Mensen kunnen op de verschillende taartpunten klikken voor meer informatie”, zegt Van Leeuwerden. Hoeveel klanten van die service gebruikmaken, kan hij niet zeggen. „Je moet blijven streven naar duidelijkheid”, concludeert hij. „Maar misschien moeten we er ons ook bij neerleggen dat loonstrookjes amper worden gelezen.”

Bron: bijdrage van Martijn Klerks van 18 januari 2019 op www.dft.nl

 

Ga terug naar de vorige pagina