Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Fiscus heft toch over spaar-bv

Geplaatst op: 03-12-2018, 12:59:37

Mensen die liever geen belasting betalen over hun vermogen, richten nog wel eens een bv op om daarin hun geld onder te brengen.

Door hun spaargeld in die bv te stoppen, hevelen ze vermogen over van box 3 naar box 2 en ontlopen ze de vermogensrendementsheffing die voor box 3-vermogen geldt.

Een vermogende Nederlander dacht zo ook een fiscaal voordeel te kunnen behalen, maar dat pakte (nog) niet goed uit. Op 31 december 2012 richt hij zijn spaar-bv op. In de akte van oprichting is vermeld dat het aandelenkapitaal € 100 is. Na ondertekening van de akte boekt hij nog € 1,5 miljoen over op de derdengeldenrekening van de notaris, met als omschrijving: Agiostorting.

Agio kun je zien als extra vermogen van de bv dat zonder beperkingen uitbetaald kan worden aan de aandeelhouder. Een aandeelhouder kan dus eenvoudig beslissen om geld in de bv te storten of het eruit te halen.

Forse naheffing

De fiscus doet alsof die € 1,5 miljoen gewoon spaargeld is en legt een forse naheffing op aan de belastingplichtige. Deze was het hier uiteraard niet mee eens. De laatste stand van zaken is dat de inspecteur gelijk krijgt.

De fiscus mag over € 1,5 miljoen gewoon heffen omdat het box 3-vermogen is, ook al stond het op de peildatum van 1 januari 2013 niet op de spaarrekening maar op de derdengeldenrekening van de notaris. Reden is dat de belastingplichtige niet verplicht was om agio te storten. Het laatste woord hierover is nog niet gezegd, want de zaak is in cassatie voorgelegd aan de Hoge Raad. Of de spaar-bv populair blijft, is de vraag.

Bron: column van Ernst Loendersloot, senior kandidaat-notaris, van 2 december 2018 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina