Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Denk aan de huurovereenkomst!

Geplaatst op: 30-01-2024, 10:42:38

Verhuurt uw onderneming een deel van het gehuurde bedrijfspand aan een andere ondernemer? Vergeet dan niet een huurovereenkomst op te stellen! Ook bij onderverhuur is het belangrijk om de rechten en plichten duidelijk af te spreken. Stelt u die namelijk niet op, dan kunt u mogelijk in problemen komen met de omzetbelasting.

Als uw onderneming een bedrijfspand verhuurt aan een andere ondernemer is dit in principe vrijgesteld van BTW. Het is mogelijk om het pand belast met BTW te verhuren. U moet daar dan samen met de huurder om verzoeken. Dit kan voordelig zijn, omdat u dan de BTW op de aanschafkosten en de kosten voor het pand als voorbelasting kunt aftrekken. Voorwaarde voor dit verzoek is wel dat de huurder de BTW voor 90% of meer moet kunnen aftrekken. De huurder moet het pand dus gebruiken voor zijn werkzaamheden als ondernemer (belaste activiteiten). Gaat de huurder het pand onderverhuren dan gaat het mogelijk verkeerd, zodat u geen gebruik meer kunt maken van de belaste verhuur.

Drie maanden

Bij onderverhuur is het belangrijk dat u op tijd met de onderverhuurder overeenkomt dat hij het pand gaat gebruiken voor belaste prestaties. Mocht de onderverhuurder het pand niet gaan gebruiken voor belaste activiteiten dan heeft u mogelijk een probleem met uw verzoek om belast te verhuren. Uw onderneming voldoet dan misschien niet meer aan de gestelde voorwaarden voor belaste verhuur. Ook moet u er rekening mee houden dat u de belaste verhuur binnen drie maanden overeenkomt. Dit kan door middel van een verzoek aan de Belastingdienst of door belaste huur op te nemen in een huurovereenkomst.

Bron: www.rendement.nl van 26 januari 2024

Ga terug naar de vorige pagina