Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

A&A Checklist

Uw accountant dient ervoor te zorgen dat uw administratie, jaarrekening en aangifte correct wordt opgesteld en ingediend. Bij Intermedis A&A echter zijn we van mening dat dit slechts de basis is en dat onze adviesfunctie en toegevoegde waarde veel verder reikt.

Anders dan anderen bieden wij u geen financiële of fiscale checklist, maar noemen wij een aantal praktijksituaties, heel divers van aard, waar u vroeg of laat mee te maken kunt krijgen en waarbij het belangrijk is dat u ook in financieel/fiscaal opzicht de juiste keuze maakt. Herkent u zich in één of meerdere van onderstaande cases en wenst u onafhankelijk advies, neem vrijblijvend contact met ons op.

  1. Voor veel (para)medici is het een logische stap om na eerst een eenmanszaak te hebben gehad, iemand uit te nodigen om een samenwerking aan te gaan of in te gaan op de uitnodiging van een ander of anderen. Wat komt daarbij kijken?
  2. Stel u heeft een BV en uw partner werkt regelmatig mee. Bijvoorbeeld bij het opmaken van de facturen en/of boekhouding. Hoe is het fiscaal voordelig de partner hiervoor te belonen? Hoe werkt dit?
  3. Een kamer in een studentenstad vinden, valt meestal niet mee en waarschijnlijk betaalt uw kind (of u) daarvoor ook nog eens de hoofdprijs. Is het een goed idee om een appartement voor uw studerend kind te kopen?
  4. Via de oudedagsreserve (FOR) kunt u geld opzij zetten voor uw pensioen. Hierover moet u later echter nog wel met de fiscus afrekenen. Doet u dat tussentijds, dan levert dat voordeel op. Hoezo dan?
  5. Als u voor zakelijke ritten een fiets aanschaft, kunt u de kosten in aftrek op de winst brengen. Maar geldt dit ook voor een racefiets? Kan de inspecteur hier een stokje voor steken? Waar moet u rekening mee houden?
  6. Stel uw kind doet in de vakantie wat poetswerk in uw praktijk. Hoe zit dit dan fiscaal? Bestaat er iets fiscaalvriendelijks voor zoon- of dochterlief?
  7. Op uw spaarrekening krijgt u nauwelijks nog rente, terwijl uw kinderen vergeefs bij de bank aankloppen voor een hypotheek. Hoe helpt u met de familiebank uw kinderen vooruit en tegelijk uzelf aan een leuk rendement?
  8. In de kranten stond laatst dat ‘mensen steeds vaker hun wensen vastleggen in een levenstestament’. Wat wordt er bedoeld met zo’n levenstestament? Wat kunt u daarin regelen? Waar moet u aan denken en wat is goed om te weten?
  9. De hypotheekrente is historisch laag. Voor veel mensen is dit aanleiding om na te denken over hun hypotheek. Wat is er op dit gebied mogelijk, ook vanuit fiscaal oogpunt bezien. En wat als u te maken krijgt met een boete?
  10. Het einde van het jaar is een goed moment om te kijken naar uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Controleert uw accountant ieder jaar opnieuw of uw voorlopige aanslag nog altijd reëel is?
  11. Veel zelfstandigen sparen fiscaal vriendelijk voor hun oude dag door premie te storten bij een verzekeraar of bank, bijvoorbeeld in een lijfrente. Weet u hoe uw situatie nu zou zijn, als die ‘spaarpot’ zou vrijkomen? En wat uw keuzes dan zijn
  12. Veel zorgprofessionals hebben hun onderneming ingebracht in een BV. Maar tijden veranderen en de BV die destijds in fiscaal opzicht een goed idee was, begint nu misschien een blok aan het been te worden. Opdoeken dan maar?
  13. De fiscale beloning voor het investeren in energievriendelijke bedrijfsmiddelen is interessant. Maakt u reeds optimaal gebruik van de fiscale beloningen?
  14. Schade aan uw iPhone (of een ander mobieltje) is op zich al vervelend genoeg. Wat is daarbij het belang en hoe zit het als het een toestel van een van uw medewerkers betreft?
  15. Vanaf 2016 kunt u subsidie aanvragen voor het opwekken van duurzame energie. Die subsidie geldt zowel voor particulieren als voor ondernemers. Bent u bekend met de voordelen en mogelijkheden in dit kader?
  16. Vaak staat in de huwelijkse voorwaarden een ‘periodiek verrekenbeding’. Er moet dan dus jaarlijks verrekening van inkomsten plaatsvinden. Dit wordt vaak ‘vergeten’. Geldt dat ook voor u?
  17. U doet het natuurlijk liever niet, maar als een werknemer het te bont maakt, zou u hem op staande voet kunnen ontslaan. Is de kous daarmee af of staat u daarna nog iets te wachten?
  18. Voor veel directeur-grootaandeelhouders is het pensioen in eigen beheer een blok aan het been geworden. Is wetgeving van staatssecretaris Wiebes (kortingsregeling bij afkoop 2017 t/m 2019) hier een oplossing?
  19. Zorgverleners en patiënten krijgen vaak een bijzondere band met elkaar. Wat als de patiënt uit dankbaarheid de zorgverlener of de instelling iets wil nalaten of schenken? Hoe met u daar op reageren?

Wenst u een vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs, vul het volgende contactformulier in en wij nemen spoedig contact met u op:

Naam: *

Bedrijf:

Achternaam: *

E-mail: *

Telefoon:

Plaats:

Geïnteresseerd naar aanleiding van praktijkcase(s): *