Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Roerend of onroerend

Geplaatst op: 04-10-2019, 08:42:28

Droomt u wel eens van een vakantiewoning in Nederland ? Wees voorzichtig bij het kopen van een chalet. De kans is levensgroot dat u wél uw geld kwijt bent, maar nooit eigenaar wordt, tenzij de overdracht via een notariële akte plaats vindt.

Het is namelijk onduidelijk of een vakantiechalet een roerende of een onroerende zaak is. In het eerste geval word je net zo makkelijk eigenaar als wanneer je een fiets koopt. Maar in de tweede situatie moet, net als bij een huis, een akte door de notaris worden gepasseerd.

De Hoge Raad oordeelde in het Portacabin arrest dat het afhankelijk is van de bedoeling van betrokkenen of een object permanent of tijdelijk op een perceel grond wordt geplaatst. Cruciaal is dat die bedoelingen voor buitenstaanders duidelijk moeten blijken uit de feitelijke situatie. Als permanente aanwezigheid het doel is, is er sprake van een onroerende zaak en wordt een koper geen eigenaar voordat de notariële akte is getekend.

Onlangs heeft het Gerechtshof in Den-Bosch in een fiscale kwestie geoordeeld dat een vakantiechalet onroerend is. Doorslaggevend was, dat verplaatsing van het chalet veel kosten met zich mee zou brengen. Er moest een grote kraan gehuurd worden en er waren voorzorgsmaatregelen nodig om te voorkomen dat het chalet uit elkaar zou vallen tijdens de takelwerkzaamheden.

Iets later heeft hetzelfde hof in een civiele zaak een uitspraak over een tijdelijk schoolgebouw. Ondanks het feit dat dit vijf jaar na plaatsing afgebroken moest worden, concludeerde het hof dat het gebouw onroerend was, omdat die plicht niet voor willekeurige voorbijgangers kenbaar was. De eigenaar van de grond was daardoor ook eigenaar van het gebouw. 

Pas dus op dat jouw droom geen nachtmerrie wordt. 

 
Bron: bijdrage van Ernst Loendersloot, senior kandidaat-notaris, van 30 september 2019 op www.ntrs.nl

Ga terug naar de vorige pagina