Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Drie jaar lang lager gebruikelijk loon startende dga

Geplaatst op: 01-10-2019, 10:34:25

Door de Belastingdienst is onlangs een aantal verduidelijkingen en wijzigingen aangebracht in de handreiking voor de gebruikelijk-loonregeling. Zo is aangegeven dat een startende bv maximaal drie jaar een lager gebruikelijk loon (maar niet lager dan minimumloon) voor de aanmerkelijkbelanghouder mag hanteren.

Een aandeelhouder heeft een aanmerkelijk belang als hij, eventueel samen met zijn fiscale partner, direct of indirect, minimaal 5% bezit van de aandelen, winstbewijzen, genotsrechten of opties op aandelen in een binnen- of buitenlandse vennootschap. Werkt deze aanmerkelijk belang (ab)-houder ook in zijn eigen bv dan heeft hij te maken met de gebruikelijk-loonregeling. Voor dit werk moet hij dan een salaris in de loonaangifte opnemen dat in de markt \'gebruikelijk\' is voor zijn werkzaamheden. Het gebruikelijk loon bedraagt in 2019 minimaal € 45.000. 

Wel lager loon mogelijk

De ab-houder mag zichzelf wel een lager salaris geven, maar dan moet hij aannemelijk maken dat een werknemer in de \'meest vergelijkbare dienstbetrekking\' ook een lager loon heeft. Dit is dus een vergelijkbare werknemer in loondienst, zonder een aanmerkelijk belang. Is juist een hoger loon gebruikelijk, dan moet de dga zijn salaris minimaal op 75% van dat hogere loon stellen. Of op het loon van de meestverdienende werknemer binnen zijn bv of een verbonden bv.

Startende bv mag ook lager loon hanteren

In de handreiking van de fiscus over de gebruikelijk-loonregeling is nu opgenomen dat een startende bv ook van een lager loon mag uitgaan als het gebruikelijk loon door het opstarten van de onderneming niet kan worden betaald, bijvoorbeeld omdat er veel is geïnvesteerd of er een lage cashflow aanwezig is. Dit mag zij maximaal drie jaar doen vanaf het moment dat de bv inhoudingsplichtig wordt. Het loon mag niet lager zijn dan het wettelijk minimumloon.

Dga start-up al vanaf 2017 lager loon

Werkt  een dga voor een innovatieve start-up, dan geldt vanaf 2017 al een versoepelde gebruikelijk-loonregeling. Als de bv voldoet aan de voorwaarden (o.a. over een S&O-verklaring beschikken) mag zij het gebruikelijk loon van de dga maximaal drie jaar lang vaststellen op het wettelijk minimumloon.

Bron: www.rendement.nl van 1 oktober 2019

Ga terug naar de vorige pagina