Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Plussen en minnen voor ondernemers in 2020

Geplaatst op: 25-09-2019, 10:40:44

Werkenden en de middenklasse moeten profiteren van de economische groei, was het thema op Prinsjesdag. Maar hoe zit het met de ondernemers? Voor hen heeft het kabinet een gemengde boodschap. De belangrijkste min- en pluspunten op een rij.

Meevallers

De belasting op winsten tot €200.000 gaat omlaag. Nu betalen bedrijven nog 19% belasting over de winst tot die grens, maar komend jaar gaat dat omlaag naar 16,5%. En vanaf 2021 zakt dat tarief verder naar 15%. Ondernemers die meer dan 2 ton winst boeken, betalen over dat gedeelte volgend jaar ook 25%, in 2021 zakt dat naar 21,7%.

Daarnaast krijgen bedrijven meer ruimte om extra’s aan hun personeel uit te delen. De werkkostenregeling wordt namelijk verruimd, vooral voor kleine ondernemers. Vanuit die werkkostenregeling mogen ondernemers onbelast vergoedingen aan hun personeel geven. Dat kan voor van alles zijn, ook privézaken. Denk bijvoorbeeld aan kerstpakketten, tablets of een abonnement voor de sportschool.

Waar de lagere zelfstandigenaftrek een tegenvaller is voor ondernemers, staat daar wel een verhoging van de arbeidskorting tegenover. Volgens het kabinet zou er voor zelfstandigen dan onderaan de streep juist een lagere belastingdruk moeten zijn: de hogere korting moet dus de lagere aftrek compenseren.

Een belastingvoordeel voor groene ondernemers blijft langer staan. Wie een elektrische bestelbus van de zaak rijdt, hoeft daar namelijk tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting over te betalen. In het oorspronkelijke plan zou die taks vrijstelling aan het eind van volgend jaar vervallen, maar nu is besloten om de maatregel met vier jaar te verlengen.

Tegenvallers

Er werden op Prinsjesdag flink wat maatregelen aangekondigd die ondernemers hard troffen. De meest in het oog springende is daarbij natuurlijk de verlaging van de zelfstandigenaftrek. Nu kan iedere zelfstandige nog €7280 van zijn winst aftrekken voor de belasting erover berekend wordt. Vanaf volgend jaar gaat daar telkens €250 af, tot er in 2028 €5000 overblijft. In 2020 is de aftrek dus €7030.

Slecht nieuws is er ook voor innovatieve ondernemers. Zij maken gebruik van de innovatiebox, waarin ze nu 7% belasting over ’winst uit innovatieve activiteiten’ betalen. Een stuk lager dan de ’gewone winstbelasting van 16,5% (voor winsten tot €200.000 in 2020) of 25% (voor winsten boven 2 ton). Daar blijft het tarief in de innovatiebox nog wel onder, maar het gaat wel omhoog. Vanaf 2021 gaan bedrijven 9% betalen over innovatieve winsten.

Het kabinet beknibbelt ook op een ander belastingvoordeel voor ondernemers. Zij krijgen nu namelijk een korting als zij hun winstbelasting in één keer betalen, in plaats van in termijnen. Bij een bedrag van €100.000, zou dat om een korting van zo’n €1700 gaan. Maar die korting vervalt vanaf 2021.

De hang naar verduurzaming treft ook ondernemers die voor de zaak een bestelauto hebben. Als die op benzine of diesel rijdt, moeten zij vanaf 2021 meer motorrijtuigenbelasting gaan betalen. Het verschil hiervoor zal uitkomen op een paar tientjes per jaar. Vanaf 2022 stijgt de taks voor de bestelbussen nog verder.

Bron: bijdrage van 25 september 2019 van Leon Brandsema op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina