Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Bommetjes onder btw-meldingsplicht ondernemers

Geplaatst op: 19-07-2018, 09:27:51

Een meevaller voor ondernemers. Het heeft er alle schijn van dat zij geen boete meer kunnen krijgen als ze vergeten een aanpassing op hun aangifte zelf te melden. Dat blijkt uit verschillende uitspraken van rechtbank en Gerechtshof.

Die laatste uitspraak van het hof in ‘s-Hertogenbosch kwam uit een zaak tussen het Openbaar Ministerie (OM) en een ondernemer die tussen 2012 en 2016 een onvolledige btw-aangifte deed, met opzet. Hij kreeg een boete voor het doen van een verkeerde aangifte, maar ook nog één omdat hij niet had gemeld dat hij een verkeerde aangifte had gedaan.

Deze meldingsplicht, officieel de ‘suppletieplicht’ genoemd, bestaat sinds 2012, legt btw-specialist Martijn Thalen van belastingadvieskantoor Caraad uit. “Sinds dat jaar is er een plicht in de wet ingevoegd om zelf de correcties op een btw-aangifte te melden, als die aangifte niet klopte. Je hebt een meldingsplicht, zowel als je te veel als wanneer je te weinig belasting hebt betaald.”

Volgens Thalen is de wet vooral ingevoerd om meer geld binnen te kunnen halen. “Het enige doel daarvan was een extra boetemogelijkheid voor de Belastingdienst.”

Bommetje

Maar de Bossche uitspraak legt volgens Thalen ‘een bommetje onder de regeling van de meldingsplicht’. Het gerechtshof oordeelde dat de meldingsplicht in strijd is met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Met artikel 6 om precies te zijn, verduidelijkt Thalen. “Daarin staat dat je niet gedwongen kunt worden om aan je eigen veroordeling mee te werken.”

Dat gaat in het oordeel van het hof van Den Bosch in tegen het zwijgrecht dat mensen volgens de Europese mensenrechten hebben. Omdat een verdachte zelf tot melding wordt gedwongen, ook als de overheid nog geen benul heeft van een overtreding, wordt iemand gedwongen zichzelf te belasten.

Geen aangifte, geen meldingsplicht

De rechtbank Noord-Nederland legde in een recente uitspraak nog een bommetje onder de meldingsplicht. In dit geval ging het om een ondernemer die over 2011 en 2012 helemaal geen aangifte had gedaan en dat in 2014 alsnog deed. Ook deze ondernemer kreeg een onder meer een boete, van bijna €20.000, vanwege het negeren van de meldingsplicht.

Maar die boete werd door de rechtbank geschrapt. “Rechtbank Noord-Nederland besliste klip en klaar dat de suppletieplicht niet bestaat als geen aangifte is gedaan”, vertelt fiscalist Monique Ligtenberg van Fiscaal up to Date. “Als geen aangifte is gedaan, is er volgens de Rechtbank geen beboetbare gedraging van de belastingplichtige ondernemer.”

De Bossche uitspraak gaat volgens Ligtenberg nog verder: “Een verdachte kan volgens het Hof niet bij wet worden verplicht om uit eigen beweging de inspecteur op het spoor te brengen van een beboetbaar of strafbaar feit en zich aldus bloot te stellen aan een bestuursrechtelijke boete of strafvervolging.”

Bron: bijdrage van Leon Brandsema van 18 juli 2018 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina