Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Rijke ouders handig met huurtoeslag

Geplaatst op: 05-10-2017, 10:28:08

Rijke ouders zouden honderden euro’s aan huurtoeslag voor hun kind opstrijken met een handige truc.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het gaat om een legale constructie, maar Tweede Kamerleden vinden deze asociaal, zo lieten ze de zender weten. Volgens hen moet er een einde komen aan dit foefje om huurtoeslag binnen te harken.

Woning kopen

Ouders komen aan de huurtoeslag door een woning te kopen en die vervolgens te verhuren aan hun kind. Dat doen ze voor een bedrag waarvoor huurtoeslag aangevraagd kan worden, in 2017 is de grens €710,68. RTL geeft het voorbeeld van ouders die een appartement kopen voor hun zoon of dochter die nog geen 23 jaar is. Als zoon- of dochterlief €400 per maand betaalt, heeft die recht op €191 huurtoeslag.

Voor iemand die ouder is dan 23 jaar mag de huur maximaal €710,68 bedragen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, dan krijgt een kind €354.

Tips

RTL weet niet hoeveel mensen precies gebruik maken van de truc en meldt ook niet wie uiteindelijk profiteert van de huurtoeslag, het kind omdat het minder huur hoeft te betalen, of de ouders omdat het kind de toeslag doorstort of omdat het een lagere bijdrage krijgt van de ouders.

Wel verwijst de zender naar ‘allerlei instanties’, notarissen en de Consumentenbond die tips geven hoe je het recht op huurtoeslag kunt uitmelken. De Consumentenbond tipt dat bij kinderen die recht hebben op huurtoeslag, het slim is om eerst de huurprijs te berekenen waarbij het kind de maximale huurtoeslag ontvangt. Ook adviseert de bond om kinderen via een belastingvrije schenking de huur terug te geven.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zei tegen RTL dat hij vindt dat de Consumentenbond dit advies niet zou moeten geven. „Dit is misbruik van sociale regelingen. Huurtoeslag is bedoeld om je huis te financieren en niet om via een constructie, via schenkingen, de schatkist te plunderen. Daar moet echt een einde aan komen." CDA, Groenlinks, SP en de Partij voor de Dieren zijn het daarmee eens.

Consumentenbond

De Consumentenbond vindt dat er niets mis is met het advies en benadrukt dat de constructie legaal is. „Kinderen hebben een laag inkomen en daarom recht op huurtoeslag”, zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. „Als zij op de huurmarkt terecht zouden komen, zouden ze in de vrije sector een hoge huur moeten betalen. Of ze huren een sociale huurwoning van een woningcorporatie die de huurprijs heeft aangepast op lage inkomens. Ouders die een woning voor hun kind kopen, maken gebruik van dezelfde rechten als een woningcorporatie door de huurprijs aan te passen. Daar is niets mis mee. Dat ouders huur vragen is niet meer dan logisch, ze mogen een vergoeding vragen voor hun investering.”

De bond zegt met het advies te wijzen op mogelijkheden die de wet en de belasting biedt. „Wij kunnen ons voorstellen dat mensen dat onwenselijk vinden, maar die discussie moet door de politiek gevoerd worden”, aldus de woordvoerder.

Bron: www.dft.nl van 5 oktober 2017

Ga terug naar de vorige pagina