Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Je belastingaangifte: lesje belastingboxen

Geplaatst op: 27-03-2017, 11:47:51

De Belastingdienst verdeelt je inkomsten en vermogen over drie boxen. Wat valt er in welke box en wat zijn de tarieven voor dit jaar? Wij lopen het nog even kort door.

Box 1
Wanneer je je belastingaangifte doet geef je je inkomen uit werk en woning op in box 1. Dit is in veel gevallen vrij rechttoe, rechtaan en omvat alles van loon, uitkering en pensioen, tot fooien en periodieke uitkeringen als lijfrente of alimentatiebetalingen.

Bovendien maakt de Belastingdienst het je gemakkelijk door zelf al het een en ander voor je in te vullen, denk aan je spaargeld, je loon en de WOZ-waarde van je eigen woning. Voor de gehele lijst van inkomsten die onder box 1 vallen, kun je hier terecht. 

Over je inkomen uit box 1 betaal je belasting. Hoeveel je betaalt is afhankelijk van hoeveel je verdient en verschilt soms per jaar. Verdiende je afgelopen jaar tot 19.922 euro dan betaal je daar 36,55% belasting over. Verdiende je tussen de 19.923 en 66.421 euro dan betaal je 40,40%. Vanaf 66.422 euro betaal je 52% over je inkomsten. 

Let op: voor AOW'ers gelden voor andere tarieven. Daarover lees je hier meer.

Box 2
In box 2 wordt het inkomen uit aanmerkelijk belang belast. Je hebt - kort gezegd - een aanmerkelijk belang als je (eventueel samen met je fiscale partner) direct of indirect meer dan 5% aandeel in een bedrijf (vennootschap of coöperatie) bezit. Je kunt daar volgens de Belastingdienst op twee manieren aan verdienen. De eerste manier is via dividenden die het bedrijf waarin je een belang hebt aan jou uitbetaalt. De tweede optie is de verkoop van je aandelen of eventueel de ruil of schenking ervan als je daarop verdient. 

Het tarief wat je over de inkomsten in box 2 betaalt is al jaren niet veranderd en staat dus nog steeds op 25%. 

Een rekenvoorbeeld:

Je krijgt een bruto dividend van 10.000 euro. Het bedrijf waarin je een belang hebt houdt hierop 15% dividendbelasting in. Je ontvangt een netto dividend van 8.500 euro. In je aangifte geef je onder reguliere voordelen het bruto dividend aan van 10.000 euro. Hierover betaal je 2.500 euro inkomstenbelasting. De ingehouden dividendbelasting van 1.500 euro wordt hiermee verrekend. Je geeft dit aan onder te verrekenen ingehouden dividendbelasting.

Box 3
Heb je spaargeld, een eigen woning of aandelen? Geef dit dan op in box 3. In tegenstelling tot de andere boxen, hoef je niet aan te geven wat je daarop hebt verdiend. Dus de rente op je spaargeld of het dividend op je aandelen hoef je dus niet aan te geven. Daar staat tegenover dat je je kosten, zoals betaalde rente, niet mag aftrekken.

Wat geef je dan wel op? De waarde van je spaargeld of eigen woning min de schulden op 1 januari 2016. Trek daar ook het heffingsvrije vermogen van af. Dit vaste bedrag van je vermogen is vrijgesteld van belasting: voor 2016 is dit 24.437 euro (zonder fiscale partner).

Over het belastbaar inkomen uit vermogen betaal je 1,2% inkomstenbelasting, ook wel vermogensrendementsheffing genoemd.

Bron: www.iexgeld.nl van 24 maart 2017

Ga terug naar de vorige pagina