Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Wiebes wil uitstel stemming pensioenwet

Geplaatst op: 20-12-2016, 13:03:51

Om een mogelijke miljardenstrop te voorkomen, heeft staatssecretaris Wiebes (Financiën) in allerijl de Eerste Kamer verzocht de stemming over een wetsvoorstel uit te stellen.

Dinsdag berichtte De Telegraaf dat zijn voorstel waarmee 140.000 directeur-grootaandeelhouders (dga’s) hun pensioen kunnen omzetten, een miljardentegenvaller kan betekenen voor de schatkist.

Aftrekpost

Reden is dat het omzetten van pensioen in eigen beheer in een oudedagsverplichting, waarin de wet mede voorziet, de dga’s een flinke aftrekpost op de vennootschapsbelasting kan opleveren die in totaal tot 5 miljard euro op kan lopen.

Ze zouden volgens belasting- en pensioendeskundigen op basis van het wetsvoorstel de waarde van alle toekomstige indexaties in een keer in mindering kunnen brengen op hun resultaat.

Uitstelverzoek

De plannen liggen inmiddels al in de Eerste Kamer, waar er dinsdag over gestemd zou worden. Maar geconfronteerd met de bevindingen heeft Wiebes nu een verzoek naar de Senatoren gestuurd om de stemming over het voorstel uit te stellen, tot hij het probleem nader heeft kunnen bekijken en een wijzigingsvoorstel heeft opgesteld.

„Met het oog op een ordentelijke besluitvorming in uw Kamer is het noodzakelijk inzicht te hebben in de effecten daarvan, in het bijzonder de grootte van de groep die hiervan gebruikmaakt of kan maken”, zo schrijft hij. „Hiervoor dient nader onderzoek plaats te vinden.”  

Terugwerkende kracht

Nog onduidelijk is hoe lang dat onderzoek gaat duren. Het wijzigingsvoorstel wat hij zal opstellen, zal uiteindelijk met terugwerkende kracht in werking treden.

Bron: www.dft.nl van 20 december 2016

Ga terug naar de vorige pagina