Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Teleurstelling over vermogenstaks

Geplaatst op: 10-06-2016, 12:36:31

De Hoge Raad ziet geen reden om de belasting op vermogen voor het jaar 2011 ongeldig te verklaren. Dat blijkt vrijdag uit een vonnis waarop velen die van de taks af willen hun hoop hadden gevestigd.

Volgens het hoogste rechtscollege mocht de wetgever destijds uitgaan van een geschat rendement op vermogen van 4%. Wel waarschuwt de Hoge Raad dat als duidelijk wordt dat een opbrengst van 4% (gerekend over een langere periode) niet meer haalbaar is, de wetgever de wet wel moet gaan aanpassen.

In box 3 van de inkomstenbelasting wordt sinds 2001 uitgegaan van een geschatte opbrengst van 4%, waarover 30% belasting wordt geheven. Dat leidt per saldo tot een heffing van 1,2% van de waarde van het vermogen.

Noorwegen

De zaak draaide om het rendement op een woning van een man die jaren terug naar Noorwegen emigreerde.

Een rendement van 4% kon destijds met gemak worden gehaald, stellen de rechters nu. Maar in het vonnis wordt ook erkend dat „met name de rente op spaartegoeden veel lager dan 4% - en inmiddels zelfs lager dan de te betalen belasting van 1,2%” is gezakt.

Ongeldig

Advocaat-generaal Niessen heeft daarin onlangs aanleiding gevonden om een zeer kritisch advies aan de Hoge Raad te geven. Hij adviseert om de regeling van box 3 ongeldig te verklaren en de wetgever een termijn te geven waarbinnen hij die regeling moet aanpassen.

Dit kabinet heeft al aangekondigd vanaf 2017 een ander systeem in te voeren.

’Teleurstellend’

Fiscaal jurist Cor Overduin van Grant Thornton noemt de uitspraak „teleurstellend”. Samen met de actiegroep ’Bond voor Belastingbetalers’ heeft hij enkele proefprocessen aangespannen om de vermogenstaks voor spaarders van tafel te krijgen. In die zaken heeft de rechter nog geen uitspraak gedaan.

Overduin houdt hoop dat het hoogste rechtscollege anders kan beslissen als er specifiek op spaarders wordt ingegaan. „Het is duidelijk dat wij nu met bewijzen moeten komen dat spaarders dit rendement gewoon niet meer maken.”

„Bom onder stelsel”

Met het vonnis wordt wel duidelijk dat de Hoge Raad het kabinet geen carte blanche geeft voor het nieuwe stelsel. Daarin wordt het percentage voor mensen met beperkt vermogen weliswaar verlaagd, maar lopen de belastingtarieven op naar mate het bezit toeneemt. Daarmee wordt volgens Overduin „de werkelijkheid” nog steeds niet „benaderd”, zoals het hoogste rechtscollege van de wetgever verlangt.

Een groot deel van de Tweede Kamer wil naar een systeem waarbij werkelijk behaalde rendementen worden belast. Maar volgens staatssecretaris Wiebes is zo’n stelsel op dit moment te complex voor de Belastingdienst om uit te voeren.

Bron: www.dft.nl van 10 juni 2016

Ga terug naar de vorige pagina