Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

BFT geeft update over UBO-register: terugmeldplicht voor Wwft-instellingen

Geplaatst op: 29-08-2024, 17:23:34

Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) heeft een nieuw overzicht over het UBO-register gepubliceerd. Vanaf 1 oktober 2024 geldt namelijk opnieuw de terugmeldplicht voor Wwft-instellingen.

De terugmeldplicht was tijdelijk opgeschort na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie op 22 november 2022, waardoor de Kamer van Koophandel (KvK) tijdelijk geen informatieverstrekkingen uit het UBO-register kon verzorgen.

Geen raadpleging van het UBO-register mogelijk

Momenteel is het voor Wwft-instellingen nog steeds niet mogelijk om zelfstandig het UBO-register te raadplegen. Sinds 1 augustus 2024 moeten zij bij het aangaan van nieuwe zakelijke relaties een gewaarmerkt uittreksel uit het UBO-register opvragen bij hun cliënten. Deze uittreksels kunnen door de cliënten bij de KvK worden aangevraagd en vervolgens aan de Wwft-instellingen worden verstrekt.

Nieuwe terugmeldplicht vanaf 1 oktober 2024

De terugmeldplicht houdt in dat wanneer een Wwft-instelling verschillen constateert tussen de gegevens in het UBO-register en andere bronnen, dit moet worden gemeld bij de KvK. Vanaf 1 oktober 2024 geldt deze terugmeldplicht ook als een Wwft-instelling een gewaarmerkt uittreksel ontvangt van een cliënt en dergelijke verschillen constateert. Omdat de werkwijze van het opvragen van een gewaarmerkt uittreksel bij de cliënt nieuw is voor Wwft-instellingen is besloten een overbruggingsperiode te gunnen tot 1 oktober 2024. Tot die tijd geldt de terugmeldplicht niet. Deze tijdelijke regeling blijft van kracht totdat Wwft-instellingen weer zelf toegang krijgen tot het UBO-register en terugmeldingen kunnen doen op basis van eigen raadpleging.

UBO-register als hulpmiddel bij cliëntenonderzoek

Het BFT benadrukt dat Wwft-instellingen niet uitsluitend mogen vertrouwen op de informatie uit het UBO-register, aangezien deze informatie slechts als hulpmiddel dient. Ook het gewaarmerkt uittreksel uit het UBO-register dient alleen als bewijs dat een UBO geregistreerd is in het UBO-register. Om te bepalen of iemand daadwerkelijk UBO is, zal de Wwft-instelling altijd eigen onderzoek moeten doen. Naast de informatie uit de KvK kan een Wwft-instelling zich (afhankelijk van de rechtsvorm van cliënt) baseren op objectieve bronnen zoals statuten, aandeelhoudersregisters, certificaathoudersregisters, maatschapscontracten, et cetera. Als er vervolgens een verschil zit tussen de geregistreerde informatie in het UBO-register en de informatie uit objectieve bronnen, dan is de Wwft-instelling verplicht om dat terug te melden bij de KvK.

Bron: BFT op www.accountancyvanmorgen.nl van 28 augustus 2024

Aanvulling door Intermedis A&A

Wwft staat voor de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, en het regelt in Nederland de verplichtingen met betrekking tot het voorkomen van witwassen en het financieren van terrorisme. Wwft-plichtige instellingen zijn organisaties en entiteiten die onder deze wet vallen en daardoor wettelijke verplichtingen hebben om bepaalde maatregelen te nemen om witwassen en financieren van terrorisme te voorkomen en te detecteren. Deze verplichtingen omvatten onder andere:

  1. Identificatie en verificatie van cliënten: Wwft-plichtige instellingen moeten de identiteit van hun cliënten vaststellen en verifiëren voordat ze zakelijke relaties aangaan of transacties uitvoeren.
  2. Onderzoek en monitoring: Ze moeten doorlopend onderzoek uitvoeren naar hun cliënten en de aard van hun transacties om verdachte activiteiten te detecteren.
  3. Melden van ongebruikelijke transacties: Als ze transacties identificeren die als verdacht worden beschouwd, moeten ze deze melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland.
  4. Interne controle en beleid: Wwft-plichtige instellingen moeten intern beleid, procedures en systemen implementeren om te voldoen aan de verplichtingen van de Wwft.

Voorbeelden van Wwft-plichtige instellingen zijn banken, financiële instellingen, trustkantoren, advocatenkantoren, notarissen, en andere entiteiten die financiële diensten verlenen. Het naleven van de Wwft is van cruciaal belang om de integriteit van het financiële systeem te waarborgen en te voorkomen dat criminele activiteiten worden gefaciliteerd. Het niet naleven van de Wwft kan leiden tot strafrechtelijke en civiele sancties.

Ga terug naar de vorige pagina