Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Spaartax op de helling?

Geplaatst op: 26-05-2023, 08:45:17

Het Kabinet heeft aangegeven dat het niet mogelijk is om vóór 1 januari 2027 de heffing van de Inkomstenbelasting over vermogen in Box 3 aan te passen. Een aantal wijzigingen wordt echter eerder ingevoerd. Van andere aanpassingen wordt nog onderzocht of die haalbaar zijn.

Het aandeel van een appartementseigenaar in het reservefonds van een Vereniging van Eigenaren (VvE) wordt behandeld als een “gewone” bankrekening. Een eigenaar hoeft dus geen belasting te betalen alsof de VvE 6,17% rendement behaalt, terwijl de bank minder dan 1% rente vergoedt. Deze regeling gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2023.

Er wordt nog gekeken naar het fictieve rendement op vorderingen versus schulden. Een vordering wordt nu geacht 6,17% rendement op te leveren, terwijl voor een schuld slechts 2,46% aan rente in mindering gebracht mag worden bij de aangifte. Dat leidt natuurlijk tot scheve gezichten als een kind de schuldenaar is en diens ouders de schuldeisers, of andersom. Dit speelt bijvoorbeeld als de ouders een lening aan hun kind hebben verstrekt voor de aankoop van een woning. Of als de ouders op papier geld hebben geschonken en dus een schuld hebben gecreëerd.

Op dit moment kosten daarom zowel de Familiebank als een papieren schenking geld als gekeken wordt naar het fiscale huishoudboekje van het gehele gezin. Als de plannen doorgaan, worden deze constructies fiscaal neutraal omdat de beide rendementen gelijk worden getrokken. Zeker voor jonge mensen die met steun van familie een eerste huis willen kopen, is de uitkomst van dit onderzoek van belang.

Bron: bijdrage van 20 mei 2023 van Ernst Loendersloot op www.ntrs.nl

Ga terug naar de vorige pagina