Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Huwelijkse voorwaarden? Pas op voor box 3!

Geplaatst op: 09-12-2022, 11:27:58

Wie huwelijkse voorwaarden heeft met een zogenaamd ‘periodiek verrekenbeding’, maar die verrekening in de praktijk laat zitten gaat extra belasting in box 3 betalen.

Dat blijkt uit wat staatssecretaris Van Rij schrijft in de stukken bij de behandeling van het wetsvoorstel. 

Als niet periodiek wordt ontstaat een vordering van de ene echtgenoot op de andere. De vordering van de een en de schuld van de ander vallen beide in box 3. In de praktijk werd dat vaak niet aangegeven. Dat maakte ook niet veel uit omdat het (afgezien van de eventuele schuldendrempel) tegen elkaar wegviel. Maar door de nieuwe regels verandert dat. Over de vordering moet in 2023 6,17% forfaitair rendement worden aangegeven. En over de schuld kan slechts circa 2,57% (het definitieve percentage 2023 is nog niet bekend) worden afgetrokken.

\'Dit is niet expliciet zo bedoeld maar wel een uitvloeisel van de gemaakte keuze voor de forfaitaire spaarvariant\', aldus de staatssecretaris. Hij is op dit moment niet van plan om de wet op dit punt aan te passen.

Voorkom dit box 3-nadeel en verreken nog deze maand zodat er op peildatum 1 januari 2023 geen onderling te verrekenen bedragen meer zijn.

Bron: nieuwsbrief FiscAlert van 7 december 2022

Ga terug naar de vorige pagina