Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Erfenis van je baas

Geplaatst op: 09-09-2022, 10:17:33

Het leven wordt duurder. Daarom roepen velen, onder wie Mark Rutte, werkgevers op om hun werknemers in deze onzekere tijden te helpen door hun salarissen te verhogen. Eén van de reacties daarop is dat van iedere euro die extra betaald wordt, een fors deel helaas niet bij de werkende burgers terechtkomt, maar via de belastingen in de schatkist verdwijnt.

In artikel 32 lid 1 sub 10 Successiewet staat een bijzondere vrijstelling. Op grond van deze bepaling heft de fiscus in sommige gevallen geen belasting over vermogen dat een werknemer ontvangt uit de erfenis van zijn werkgever.

Maar dan moet er wel sprake zijn van een echte arbeidsverhouding. In een uitspraak van de Rechtbank Den-Haag werd dit laatste betwist. De overledene had een geldbedrag gelegateerd aan degene die hem mantelzorg had verleend. Maar was die zorg gegeven als werknemer aan werkgever of niet? Er was namelijk geen schriftelijk arbeidscontract, maar dat vond de rechter op zich niet doorslaggevend.

Bestond er wel een gezagsverhouding? Kon de patiënt opdrachten geven aan de mantelzorger en was die verplicht deze uit te voeren? Uiteindelijk vond de rechter dat hier in dit geval geen sprake van was. Bij een interieurverzorger bijvoorbeeld zou dat anders kunnen liggen.

Hoewel ik echt niet verwacht dat deze vrijstelling een afdoende oplossing biedt voor het gegeven dat werknemers door de hoge energiekosten en inflatie steeds minder te besteden hebben, wilde ik deze (vrij onbekende) mogelijkheid hier toch onder de aandacht brengen. Ik denk dat een echte oplossing uit Den-Haag moet komen.

Bron: column van 3 september 2022 van Ernst Loendersloot op www.ntrs.nl

Ga terug naar de vorige pagina