Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Ondernemers zetten oudedagsreserve niet apart

Geplaatst op: 08-07-2022, 10:19:45

Ondernemers die inkomstenbelasting betalen over hun winst mogen jaarlijks 9,44% van de winst aftrekken (maximaal € 9.632 in 2022). Dit wordt de (fiscale) oudedagsreserve genoemd (ook wel FOR of OR).

Een grote groep ondernemers maakt wel gebruik van de fiscale oudedagsreserve, maar zet daarvoor geen bedrag opzij. Als de onderneming wordt beëindigd, moet voor de gehele reserve een (bancaire) lijfrente worden aangekocht (de uitkeringen daaruit zijn belast), of er moet belasting over worden betaald.

In de praktijk blijken ondernemers zich dat vaak niet te realiseren. De oudedagsreserve wordt slechts in ongeveer de helft van de gevallen gebruikt voor een lijfrente. De oudedagsreserve leidt daardoor vaak alleen maar tot belastinguitstel. Staatssecretaris Van Rij van Financiën vindt dat ongewenst zo blijkt uit antwoorden op Kamervragen.

Om ondernemers meer te stimuleren geld te reserveren voor hun pensioen wordt de oudedagsreserve per 2023 afgeschaft.

Ondernemers kunnen daardoor op hun balans vanaf 2023 geen extra bedragen meer reserveren voor hun oude dag. Voor al gereserveerde bedragen blijven de oude regels gelden.

Bron: nieuwsbrief FiscAlert van 4 juli 2022

Ga terug naar de vorige pagina