Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

BTW teruggave en Duitse tankbonnen

Geplaatst op: 01-06-2022, 10:55:07

Nu Duitsland de hoogte van de brandstofprijzen behoorlijk verlaagt per heden (01.06) wordt het niet alleen voor de particuliere autorijder maar ook voor de zakelijke autorijder interessant daar te gaan tanken. Om die reden gaan wij onderstaand in op de btw-teruggave tankbonnen.

Algemeen:

Btw op buitenlandse tankbonnen komt, als de auto (ook voor de btw) ‘op de zaak’ staat, in principe ook voor aftrek in aanmerking. Voor alle EU-landen kunt u deze btw zelfs terugvragen, dus ook als u de bedrijfsauto\'s laat tanken in Duitsland.

Uw bedrijf moet wel aan de navolgende voorwaarden voldoen:

  • Uw onderneming is in Nederland gevestigd.
  • U hoeft in het EU-land waar u btw terugvraagt, geen btw-aangifte te doen. Doet u dat wel? Dan kunt u de btw daar als voorbelasting aftrekken.
  • U gebruikt de goederen en diensten voor met btw belaste bedrijfsactiviteiten.
  • U hebt geen verklaring van hoedanigheid meer nodig.

Drempelbedragen

Voor een teruggaaf zijn er drempelbedragen. Het drempelbedrag is afhankelijk van het moment van aangifte: Doet u een verzoek na afloop van een kalenderjaar? Dan moet het btw-bedrag ten minste € 50 zijn. Doet u een verzoek tijdens het kalenderjaar, over een periode van ten minste 3 maanden? Dan moet het btw-bedrag ten minste € 400 zijn. Bedragen onder deze drempel kunt u terugvragen, maar het EU-land beslist of het verzoek in behandeling wordt genomen.

Verzoek

Dien uw verzoek op tijd in uw verzoek moet binnen zijn vóór 1 oktober van het jaar dat volgt op het jaar waarover u btw terugvraagt. Verzoeken die hierna binnenkomen, worden mogelijk door het andere EU-land niet meer in behandeling genomen. 

Via een speciale Belastingdienst website kunt u de aanvraag voor BTW teruggaaf indienen, hiervoor heeft u wel een inlogcode nodig. https://eubtw.belastingdienst.nl/netp/

Ook moet op alle tankbonnen duidelijk vermeld staan het btw-bedrag, dus vraag altijd naar een bonnetje met een ‘Quittung mit Mehrwertsteuer’.

Zie voor meer informatie ook de website van de Belastingdienst of neem contact met ons op!

Ga terug naar de vorige pagina