Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Gemengde kosten pas aftrekbaar vanaf € 4.800 in 2022

Geplaatst op: 11-01-2022, 16:01:35

Ondernemers kunnen kosten verrekenen met de winst om minder belasting te betalen. Maar niet alle kosten: de zogeheten ‘gemengde kosten’ zijn tot een grensbedrag juist niet aftrekbaar. Dit drempelbedrag is dit jaar opgehoogd van € 4.700 naar € 4.800.

Bij gemengde kosten gaat het om kosten die wel voor de zaak zijn gemaakt, maar die ook een privétintje hebben. Volgens de wet zijn dat deze kosten:

  • kosten van voedsel, drank en genotmiddelen;
  • representatiekosten, zoals recepties en feesten;
  • kosten van congressen, seminars, symposia, excursies en studiereizen.

Grensbedrag voor gemengde kosten

Het idee is dus dat het ‘privédeel’ van deze kosten niet aftrekbaar is van de winst. Daarvoor geldt een grensbedrag. Heeft een ondernemer méér gemengde kosten dan het grensbedrag, dan is het deel boven de drempel wel aftrekbaar. Het bedrag is dit jaar licht verhoogd naar € 4.800, zo blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. De vorige verhoging was in 2020.
Voor een ondernemer voor de inkomstenbelasting is € 4.800 aan gemengde kosten niet aftrekbaar van de winst. De ondernemer mag er in de aangifte ook voor kiezen om de 80%-regeling te gebruiken. Dan mag hij 80% van de gemengde kosten wél in aftrek brengen, maar de overige 20% dus niet. Dit percentage van 80% is gelijk aan 2021.

Gemengde kosten in de vennootschapsbelasting

In de vennootschapsbelasting (VPB) werkt het net iets anders. Een VPB-plichtige onderneming mag tot € 4.800 aan gemengde kosten niet in mindering brengen op de winst. Of, als dat hoger is, 0,4% van de totale loonsom van de onderneming.
Ook in de VPB is een alternatieve regeling. Maar daarbij mogen ondernemingen standaard maar 73,5% van de gemengde kosten in aftrek brengen, en 26,5% dus niet. Ook dit percentage is onveranderd ten opzichte van 2021.

Bron: www.accountancyvanmorgen.nl van 4 januari 2022

Ga terug naar de vorige pagina