Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Jubelton

Geplaatst op: 02-11-2021, 13:38:45

Er wordt al een tijdje gespeculeerd over de afschaffing van de verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning. Staatssecretaris Vijlbrief heeft nu laten weten dat het aan een volgend kabinet is om hierover te beslissen.

Staatssecretaris Vijlbrief heeft vragen beantwoord van de Eerste Kamer over de verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning, beter bekend als de jubelton. Met deze regeling kan er kort gezegd eenmalig een bedrag van € 105.302 (2021) onbelast worden geschonken, mits dit wordt gebruikt voor de eigen woning. Het kan dan gaan om de aankoop van een eigen woning of het verbouwen hiervan, maar ook om het aflossen van de hypotheek of de restschuld van een verkochte eigen woning, de bouwtermijnen van een woning in aanbouw en de afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming met betrekking tot de eigen woning. Een familierelatie tussen de schenker en de ontvanger van de schenking is niet vereist, maar zal in de praktijk wel vaak voorkomen. De ontvanger van de schenking moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Verder mag hij van de schenker slechts eenmaal in zijn leven deze jubelton ontvangen.


Volgens de staatssecretaris was de situatie op de huizenmarkt bij invoering van deze regeling anders dan nu. Toen had een substantieel deel van de huishoudens met een eigen woning een hypotheekschuld die hoger was dan de waarde van de eigen woning. Het kabinet verwachtte dat de invoering van deze regeling vooral zou leiden tot een vermindering van de hypotheekschuld en niet tot hogere huizenprijzen. Er wordt dan ook al een tijdje gespeculeerd over het afschaffen van deze regeling. Volgens de staatssecretaris wordt er echter vanwege de demissionaire status van het kabinet nu niet besloten over eventuele aanpassing van de jubelton. Het is aan een volgend kabinet om hierover te beslissen. Een nieuw kabinet zal pas in 2022 nieuwe fiscale plannen bekendmaken. Deze zullen waarschijnlijk pas in 2023 ingaan. De kans is dus groot dat u, als u dit wenst, ook in 2022 nog gebruik kunt maken van de jubelton.

Ga terug naar de vorige pagina