Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Afschaffing overdrachtsbelasting voor starters begrensd op 4 ton

Geplaatst op: 10-11-2020, 16:18:39

De voorgestelde afschaffing van overdrachtsbelasting voor huizenkopers jonger dan 35 jaar wordt aangepast al voor ze op 1 januari 2021 wordt ingevoerd. Vanaf 1 april 2021 geldt ze alleen voor huizen onder de 400.000 euro. Jongeren die dan een huis kopen dat duurder is, betalen dan wel 2% overdrachtsbelasting.

Minister Kajsa Ollongren (foto) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. “Juist in deze bijzondere tijd merken we allemaal hoe belangrijk het is om prettig en betaalbaar te wonen. Dat is niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend. De combinatie van het tekort aan woningen, oplopende prijzen en de coronacrisis brengt onzekerheid met zich mee. De noodzaak voor aanvullende maatregelen op het terrein van wonen wordt dan ook breed gedeeld. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen is de motie Klaver, Asscher, Marijnissen aangenomen die vraagt om wonen betaalbaar te maken en hiervoor met aanvullende voorstellen te komen. Het Kabinet ondersteunt de oproep van deze motie en wordt het beeld gedeeld dat huren betaalbaar moeten zijn, dat mensen met een laag inkomen toegang moeten hebben tot de sociale voorraad, en dat er meer gebouwd moet worden en we zorg moeten dragen voor leefbare wijken en in een sneller tempo woningen moeten verduurzamen”, aldus Ollongren.

Woningwaardegrens

Ollongren: “Om budgettaire ruimte te creëren voor het volkshuisvestingsfonds is overeengekomen een woningwaardegrens in te voeren op 400.000 euro voor de eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting die is voorgesteld door het Kabinet voor huizenkopers jonger dan 35 jaar. Een woningwaardegrens maakt de vrijstelling van de overdrachtsbelasting gerichter voor de starters die dit duwtje in de rug het hardste nodig hebben: alleen starters die een huis kopen onder 400.000 euro krijgen de vrijstelling, starters die een huis kopen duurder dan dat betalen net als andere huizenkopers 2% overdrachtsbelasting.”

Bron: bijdrage van 10 november 2020 op www.infinance.nl

Ga terug naar de vorige pagina