Heeft u uw
financiŰle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Continu´teitsbijdrage voor zorgaanbieders

Geplaatst op: 06-04-2020, 15:52:54

Zorgverzekeraars gaan zorgaanbieders financieel compenseren voor de inkomsten die zij mislopen tijdens de coronacrisis.

In plaats van de NOW voor zorgaanbieders. Ondernemers kunnen vanaf 6 april terecht bij het UWV voor de NOW, waarmee bij omzetverlies het personeel tot 90% wordt uitbetaald door het rijk. Zorgaanbieders hebben deze optie op dit moment niet. Het rijk heeft namelijk aan onder meer tandartsen en fysiotherapeuten gevraagd om voor ondersteuning aan te kloppen bij zorgverzekeraars en niet bij het UWV of de loketten voor zzp’ers.

Compensatie voor lagere omzet. Zorgverzekeraars komen nu met financiële maatregelen voor onder meer tandartsen, diëtisten en fysiotherapeuten. Zij kunnen een aanvraag doen voor een compensatie vanwege een lagere omzet, de zogenaamde \'continuïteitsbijdrage\'. Deze zal vanaf mei maandelijks (met terugwerkende kracht vanaf maart 2020) worden uitbetaald.

De basis is een percentage van de omzet. De bijdrage is gebaseerd op een percentage van de omzet, zodat de zorgaanbieders de lopende kosten kunnen betalen. Deze bijdrage wordt betaald van collectief opgehaald premiegeld. Dit geldt voor zorgaanbieders die niet direct betrokken zijn bij de zorg aan coronapatiënten. Voor zorgaanbieders die acute zorg verlenen, zoals ziekenhuizen en huisartsen, zijn er al eerder financiële afspraken gemaakt.

Extra kosten snel vergoed. De bedoeling is dat de extra kosten die vanwege de coronacrisis worden gemaakt, gedeclareerd kunnen worden en snel zullen worden vergoed.

Zorgaanbieders die van deze regeling gebruik willen maken, mogen geen beroep doen op de algemene overheidsmaatregelen. Een uitzondering geldt voor de fiscale regelingen en voor het deel van de omzetdaling, dat resteert na de bijdrage door Zorgverzekeraars Nederland. 

Kijk voor meer informatie op de website van Zorgverzekeraars Nederland

Ga terug naar de vorige pagina