Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Schenking altijd via notaris

Geplaatst op: 02-04-2020, 17:20:39

Alhoewel dit een oproep is om alle schenkingen via de notaris te laten lopen, is dat niet ingegeven door de wens om meer geld te verdienen.

Het is het gevolg van artikel 176 van Boek 7 van het Burgerlijk wetboek. Daarin staat namelijk dat een schenking vernietigbaar is als blijkt dat er sprake is van misbruik van omstandigheden door degene die de schenking ontvangt.

Een schenking kan dus achteraf eenvoudig teruggedraaid worden. In het wetsartikel staat wel dat de begunstigde kan bewijzen dat hij of zij geen misbruik gemaakt heeft van omstandigheden. Maar hoe bewijs je dat als er niemand anders aanwezig was dan de schenker en de ontvanger?

Leg de schenking vast bij de notaris en ineens wordt de bewijslast omgedraaid. Het is dan aan de schenker om te bewijzen dat sprake was van misbruik. Voor de ontvanger is dat natuurlijk prettiger dan te moeten bewijzen dat dit niet plaats heeft gevonden.

In een casus van het Gerechtshof Den-Bosch blijkt hoe belangrijk dit is. Na het overlijden van de schenker, beriep de executeur zich op artikel 176. Als de ontvangers niet kunnen aantonen dat er geen sprake is van misbruik, moeten zij in totaal €108.000 terug betalen aan de erfgenamen. Of zij hierin geslaagd zijn blijkt niet uit die uitspraak, maar waarschijnlijk is dat niet.

Wil je aan één kind schenken en je andere kind(eren) overslaan, leg dan bij je notaris vast dat je uit vrije wil schenkt. Anders ligt achteraf de bewijslast bij je lieve kind.

 
Bron: column van 2 april 2020 van Ernst Loendersloot, senior kandidaat-notaris, op www.ntrs.nl

Ga terug naar de vorige pagina