Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Bijzonder uitstel van betaling levert meteen ruimte op

Geplaatst op: 23-03-2020, 11:43:22

Het kabinet heeft besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Het doel is om naast onze gezondheid ook onze banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, MKB-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Een van deze maatregelen is dat u als ondernemer de mogelijkheid heeft om bij de Belastingdienst bijzonder uitstel van betaling aan te vragen voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen, als u door de coronacrisis in betalingsproblemen bent gekomen. Dat levert meteen de nodige ruimte op. 

Eenvoudiger. Dit betekent concreet dat u eenvoudiger uitstel van belasting kunt aanvragen. U moet daarvoor een brief aan de Belastingdienst sturen. In deze brief vraagt u om uitstel van betaling, omdat u door de uitbraak van het coronavirus in betalingsproblemen bent gekomen. U moet uw verzoek sturen naar: Belastingdienst, Postbus 100, 6400 AC Heerlen. Vanaf het moment dat u zich bij de Belastingdienst meldt, wordt de invordering van uw belastingschulden voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, btw en loonheffingen direct stopgezet. U krijgt dus feitelijk meteen uitstel van betaling. Het is niet nodig om bewijsmateriaal mee te sturen.

Langer dan drie maanden. Voor uitstel langer dan drie maanden is er aanvullende informatie nodig om te beoordelen of uw financiële problemen hoofdzakelijk zijn veroorzaakt door de coronacrisis. Tip. U kunt de eerste drie maanden dus gebruiken om deze informatie te verzamelen. Het kabinet onderzoekt nu welke informatie er nodig is (eventueel een verklaring van een derde deskundige, zoals uw accountant of brancheorganisatie) en hoe deze zo eenvoudig mogelijk kan worden aangeleverd. Wij houden u uiteraard op de hoogte.

Geen boete. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen van btw en loonbelasting hoeven niet te worden betaald.

Invorderingsrente verlaagd. De invorderingsrente die normaal gesproken ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn wordt tijdelijk verlaagd van 4 naar bijna 0%. Dit geldt voor alle belastingschulden. Ook het tarief van de belastingrente gaat tijdelijk naar 0,01%. Deze verlaging zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt. De tijdelijke verlaging van het tarief van de belastingrente gaat in vanaf 1 juni 2020, behalve voor de inkomstenbelasting. Voor de inkomstenbelasting gaat de verlaging in vanaf 1 juli 2020.

Ga terug naar de vorige pagina