Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Maakt Tante Agaath een comeback?

Geplaatst op: 18-02-2020, 10:06:55

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil weten of het kansrijk is om de zogenoemde Tante Agaath-regeling op één of andere manier nieuw leven in te blazen. Met deze regeling konden ondernemingen jaren geleden fiscaal voordelig geld ophalen bij particuliere investeerders. Ondernemersorganisatie MKB-Nederland ondersteunt het pleidooi.

De oproep staat in een motie van leden van de coalitiepartijen CDA, ChristenUnie, D66 en VVD. Volgens hen zou een nieuwe regeling voor ‘durfkapitaal’ goed kunnen helpen om ondernemers in de beginfase een financieel zetje in de goede richting te geven. Durfkapitaal staat in dit verband voor financiering met leningen van particulieren.

Regeling om ondernemerschap aan te moedigen

De Kamerleden die de motie indienden, willen dat het kabinet voor de zomer met rapportage komt over de mogelijkheden. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde op 11 februari vóór de motie.
De Tante Agaath-regeling stamt uit 1996. De naam verwijst naar een tante die best geld wil investeren in de onderneming van een ondernemende neef, maar de risico’s nogal groot vindt. Om haar en andere particuliere investeerders over de streep te trekken, kende de regeling fiscale voordelen. De rente die de investeerder op de lening kreeg, was tot 5.000 gulden belastingvrij. Op deze manier wilde de overheid ondernemerschap aanmoedigen.
In 2001 maakte de tante een ‘doorstart’ onder de naam ‘durfkapitaalregeling’. Die was nog iets breder opgezet dan daarvoor (al suggereerde een evaluatie later dat de naamswijziging niet goed was voor de bekendheid van de regeling). Maar 10 jaar later schafte het kabinet de fiscale voordelen van deze regeling af.

Regeling mét of zonder belastingvoordelen?

Momenteel bekijken onderzoekers of het doel van de Tante Agaath-regeling ook zonder fiscale voordelen kan worden bereikt. Als blijkt dat het zonder belastingvoordelen niet lukt, moet het kabinet volgens de motie van de vier partijen verder kijken. De regering moet dan onderzoeken of er behoefte is aan een nieuwe Tante Agaath-regeling en hoe die er dan uit kan komen te zien.
Volgens ondernemersorganisatie MKB-Nederland is die behoefte er in elk geval wel. De organisatie riep vorig jaar al op om de Tante Agaath-regeling nieuw leven in te blazen en is dan ook blij met de motie. De organisatie wijst erop dat de regeling ook aantrekkelijk kan zijn voor Nederlandse spaarders, die op zoek zijn naar meer rendement.

Bron: www.rendement.nl van 13 februari 2020

Ga terug naar de vorige pagina