Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Wanneer ben ik ondernemer voor de BTW?

Geplaatst op: 11-02-2020, 10:04:14

Vraag
Wanneer ben ik ondernemer voor de BTW?

Antwoord
U bent ondernemer voor de BTW als u zelfstandig een onderneming of een beroep uitoefent, dat is dus al heel snel. Het maakt hierbij niet uit in welke rechtsvorm u uw onderneming of beroep uitoefent. Een stichting of vereniging kan dus ook ondernemer zijn voor de BTW.

U ontvangt van de Belastingdienst een BTW-identificatienummer, na uw aanmelding bij de Kamer van Koophandel, als hij u als ondernemer voor de BTW beschouwt.

Er zijn echter ondernemers die geen BTW hoeven te betalen. Het gaat dan om ondernemers die werkzaamheden verrichten waarvoor een BTW-vrijstelling geldt. Zo zijn er vrijstellingen voor sportclubs, gezondheidszorg, financiële diensten en verzekeringen, fondsenwervende activiteiten en onroerende zaken.

U kunt als u een omzet lager dan € 20.000 heeft gebruikmaken van de kleineondernemersregeling waardoor u geen BTW in rekening hoeft te brengen, maar de BTW die aan u in rekening is gebracht ook niet terug kunt vragen. Dit scheelt in administratieve rompslomp.

Let op: als u ondernemer voor de BTW bent, wil dit niet zeggen dat u dan ook ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. De BTW komt sneller om de hoek kijken dan de inkomstenbelasting.

Meer info
Bel (043-3690375) ons gerust of stuur een e-mail (info@intermedisaa.nl). Wij helpen u graag verder.

Bron: vraag & antwoord van 30 januari 2020 op www.rendement.nl

Ga terug naar de vorige pagina