Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Vijf geldtips voor een positieve jaarafsluiting

Geplaatst op: 04-12-2019, 07:59:59

Het jaar zit er alweer bijna op. Maar wie nu in actie komt, kan 2019 afsluiten met een mooie financiële meevaller. Daarom vijf geldtips voor een positief uiteinde.

1 Doe een grote aankoop

Beschik je over veel geld en ben je van plan een huis, auto, keuken of zonnepanelen te kopen? Doe die grote aankoop deze maand, want dan is je belastbaar vermogen volgend jaar lager en betaal je dus minder vermogensbelasting. De grens waarbij vermogenstaks moet worden betaald, ligt in 2020 op €30.846 voor alleenstaanden en €61.692 voor stellen.

2 Betaal hypotheekrente vooruit

Woningeigenaren kunnen de vermogensrendementsheffing ook drukken door hun hypotheekrente maximaal zes maanden vooruit te betalen. Voor werknemers met een afzonderlijk inkomen van meer dan €68.500 is er een extra voordeel, want de hypotheekrente mag volgend jaar nog tegen slechts 46% worden afgetrokken bij de belastingaangifte. Wie de rente nu vooruit betaalt, kan nog profiteren van de 49%-aftrek. Hypotheekklanten van onder meer ASN, Munt Hypotheken, NIBC, SNS en Regiobank kunnen ervan profiteren. Sommige andere banken weigeren er echter aan mee te werken.

3 Schenk aan (klein)kinderen

Een andere goede manier om de vermogenstaks te drukken, is door geld te schenken. Ouders mogen jaarlijks €5248 belastingvrij schenken aan hun zoon of dochter. Voor grootouders die hun kleinkind financieel willen steunen, ligt deze grens bij €2173. Daarnaast zijn er ook eenmalige regelingen, waarbij grotere bedragen belastingvrij mogen worden geschonken aan volwassen (klein)kinderen voor een woningaankoop of studie.

4 Koop partneralimentatie af

Gescheiden personen die de partneralimentatie willen afkopen, kunnen dat het beste nog dit jaar doen. Zij profiteren dan namelijk van een belastingaftrek van maximaal 51,75%. In 2020 wordt dit fiscale voordeel verlaagd naar 46%.

5 Vergelijk zorgpremies

Twee op de drie Nederlanders betalen volgend jaar meer voor hun zorgpolis door de verlaging van de maximale collectiviteitskorting. Daarom kan het lonen om voor de jaarwisseling de premies van zorgverzekeringen te vergelijken en een voordelige polis te kiezen voor het nieuwe jaar. Kom je nooit boven het eigen risico van €385 uit en beschik je over voldoende spaargeld? Overweeg dan om het eigen risico vrijwillig naar €885 te verhogen. Dat levert een extra korting op de zorgpremie op.

Bron: bijdrage van Bernard Vogelsang van 4 december 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina