Heeft u uw
financiŽle zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

5 vragen: Hypotheekrente vooruit betalen?

Geplaatst op: 16-11-2019, 07:52:30

Het is een standaard eindejaarstip: betaal je hypotheekrente vooruit. Dit kan heel gunstig zijn als je een hoger inkomen of veel spaargeld hebt. Hoe zit dit precies? Vijf vragen.

 1 Waarom zou ik hypotheekrente vooruit willen betalen?

Van de Belastingdienst mag je je hypotheekrente maximaal zes maanden vooruit betalen. Er zijn twee goede redenen om dat te doen. De eerste is dat er minder rente mag worden afgetrokken vanaf 2020. Het maximale tarief is in 2019 nog 49%, maar wordt volgend jaar 46%. Alleen huiseigenaren met een inkomen (afzonderlijk, niet gezamenlijk) boven €68.500 hebben hiermee te maken.

Door de rente vooruit te betalen, kan nog van het hogere tarief worden geprofiteerd. De tweede reden is om minder vermogensrendementsheffing te betalen. De fiscus kijkt naar het spaarsaldo op 1 januari 2020 en heft hier belasting over. Je betaalt belasting over het bedrag boven de vrijstelling van €30.846.

2 Voor wie is dit interessant?

Voor mensen met een hoger inkomen of veel spaargeld dus. En hoe meer hypotheekrente er betaald moet worden, des te groter het eventuele voordeel. Bij een aflossingsvrije hypotheek is het voordeel vaak het grootst.

3 Kan iedereen rente vooruit betalen?

Nee, lang niet elke bank werkt mee aan het vooruitbetalen van rente en dat hoeven zij ook niet, blijkt uit een uitspraak van klachteninstituut Kifid. Als je een hypotheek hebt bij Munt Hypotheken, NIBC of een van de merken van de Volksbank, zoals BLG Wonen, SNS, ASN of Regiobank, mag je rente vooruit betalen. Bij andere geldverstrekkers niet.

4 Wat kan het opleveren?

De Vereniging Eigen Huis heeft een voorbeeld gemaakt. Steven heeft een aflossingsvrije hypotheek van €450.000 met een hypotheekrente van 4% bij de SNS Bank. Zijn bruto jaarinkomen is €80.000. Hij kan maximaal 6 maanden hypotheekrente vooruitbetalen, in zijn geval een bedrag van €9000. Zijn fiscale voordeel is €270 (3% van €9000) als hij voor 31 december van dit jaar zijn rente voor de komende 6 maanden vooruit betaalt.

Mocht Steven ook nog eens meer dan €31.000 spaargeld hebben, dan bespaart hij daarbovenop ongeveer €50 aan vermogensrendementsheffing, omdat zijn vermogen met €9000 afneemt. In totaal dus meer dan €300 voordeel.

5 Zijn er risico’s?

Geld dat je aan hypotheekrente vooruit betaalt, kun je niet meer ergens anders voor inzetten. Daarnaast kan het ook ingewikkeld worden als je binnen zes maanden wilt verhuizen, en je hypotheek wilt beëindigen of oversluiten.

Bron: bijdrage van 15 november 2019 van Marlou Visser op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina