Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Klap voor zwartspaarders: ’gestolen’ bewijs is geldig

Geplaatst op: 08-11-2019, 11:36:50

Een groep zwartspaarders is in hun strijd tegen de Belastingdienst weer terug bij af. De Hoge Raad heeft, zoals verwacht, geoordeeld dat gestolen informatie van een tipgever over zwartspaarders gewoon gebruikt mag worden in een rechtszaak.

Daarmee gaat er een streep door een eerder oordeel van het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch. Die oordeelde eerder dat de informatie, juist omdat die gestolen is, ontoelaatbaar is als bewijs in een zwartspaarzaak. De zwartspaarders hoefden dus geen belasting terug te betalen, aldus het Bossche hof.

De informatie was bij de fiscus aangeleverd door een oud-medewerker van onder meer Van Lanschot en de Rabobank in Luxemburg. Volgens het gerechtshof had de fiscus zelfs voor de informatie betaald.

Maar dat maakt voor de zaak tegen de zwartspaarders niet uit, oordeelde eerst al de advocaat-generaal bij de Hoge Raad en nu ook de Hoge Raad zelf. „Voor de bruikbaarheid van het bewijs hoeft niet leidend te zijn wat er in een eventuele strafzaak zou worden geoordeeld.” De zaak gaat nu naar het gerechtshof in Amsterdam, die opnieuw uitspraak moet doen.

Advocaat Mark Hendriks van de zwartspaarders spreekt van een ’teleurstelling’ voor zijn cliënten. „Ik moet de uitspraak nog goed bestuderen, maar het lijkt erop dat wee terug bij af zijn.”

Bron: www.dft.nl van 8 november 2019

Ga terug naar de vorige pagina